Selecteer een pagina

Wat kost een uitvaart? Een vraag die vaak gesteld wordt. Een paar keer in het leven krijg je waarschijnlijk te maken met de opdracht om de uitvaart van een familielid te regelen. Het is daarom belangrijk je te verdiepen in de kosten.

Als ik met iemand een voorgesprek heb gehad, volgt vaak ook een beschrijving op papier van de wensen met daarbij een begroting, zodat het duidelijk is wat de kosten zullen zijn. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de € 4.000 – € 6.000. Is er sprake van een begrafenis dan is het gemiddelde bedrag tussen de € 6.000 – € 8.000,–. Het uiteindelijke kostenplaatje hangt af van de wensen. Denk aan een afscheidsceremonie op een locatie naar keuze en de daarbij behorende catering. Ook door zelf onderdelen te organiseren kun je kosten besparen. Zo kan een afscheidsceremonie ook thuis plaats vinden.
Er zijn uitvaartondernemers die stunten met prijzen rond de € 1.500,–. In de praktijk betekent dat, dat de overledene opgehaald wordt en overgebracht wordt naar het crematorium en dat er geen familie aanwezig is bij het afscheid. Natuurlijk is het mogelijk om een uitvaart met afscheidsceremonie te verzorgen voor een bedrag lager dan de gemiddelde kosten, maar dan gaat het om de basiskosten.
Een uitvaart wordt meestal gefinancierd vanuit een verzekering, eventueel aangevuld met eigen geld of alles wordt geheel uit eigen middelen betaald. Een verzekering is vaak jaren eerder afgesloten en biedt of een bepaald bedrag of bepaalde diensten. Het is belangrijk om de verzekering eens tegen het licht te houden en te onderzoeken of deze nog past bij de wensen. Vraag daarom offertes op bij een paar uitvaartondernemers, zodat u een goed beeld krijgt van de verschillen.

Vergeet niet dat u vrij bent om te kiezen voor de uitvaartondernemer die bij u past. Ongeacht waar u verzekerd bent.