Selecteer een pagina
Word het crematorium de afscheidslocatie of kiezen we voor een restaurant?

In het gesprek met de familie of tijdens het voorgesprek met degene die komt te overlijden, komt altijd de locatie van het afscheid aan de orde. Steeds vaker is er de wens om op een andere locatie dan het crematorium of de rouwaula bij de begraafplaats de afscheidsceremonie te houden.

De keuze voor de afscheidslocatie wordt ingegeven door de betekenis van de locatie, de grootte van de groep die afscheid wil nemen en de tijd die men wil gebruiken voor de afscheidsceremonie. Is er sprake van een afscheid in besloten kring, dan is een afscheid thuis of in kleinschalige horecagelegenheid een goede keuze. Bij grotere gezelschappen is een zalencentrum of een theater een praktische keuze. De keuze voor een locatie kan los staan van de keuze voor cremeren of begraven. Wellicht omdat u juist meer tijd voor de ceremonie wilt, kiest u voor een alternatieve locatie.
Wilt u dat de ceremonie op één locatie plaatsvindt, dan is een crematorium of een rouwaula bij een begraafplaats een praktische keuze. Of kiest u voor een afscheidsceremonie met genodigden op dag 1 en de begrafenis of crematie in besloten kring op de volgende dag, dan is dat ook een keuze. Er is veel mogelijk! Natuurlijk vraagt dat de nodige voorbereidingen en organisatie, maar daar is de Uitvaartregisseur voor. Zij zorgt dat het logistiek goed verloopt.
Is het dan ook duurder als je kiest voor een andere locatie? Nee, dat hoeft niet duurder te zijn.
En zoals gezegd probeer ik altijd de link te leggen met de betekenis van de locatie met de overledene.